fredag 25 januari 2013

Konstigt sätt att lösa bostadsbristen

 
2013-02-01 ändras reglerna för uthyrning av bostadsrätter, villor och andra ägda bostäder. Då får ägaren kräva en hyra i nivå med en schablon för kostnaderna, motsvarande avkastningen som lägenhetens marknadsvärde hade kunnat ge + månadskostnad till föreningen.
 
Lagen påverkar naturligtvis Stockholm mest. Där det i innerstan är mer regel än undantag att man tvingas bo i andra hand. Lagen kommer att göra höga hyror lagliga och innebär att en etta i innerstan kommer att kosta mer än 10 000 kr i månaden.
Fastighetsägarna är naturligtvis glada och tycker att vi behöver en ökad mångfald och fler bostäder, och tror att fler människor kommer att hyra ut sina bostäder nu och att utbudet kommer att öka.
 
Men en hel innerstad kan väl inte enbart ha andrahandskontrakt? Folk tvingas ju flytta runt och byta bostad oftare än de byter skjorta. På det här sättet löser man inte bostadsbristen, utan det här är ju enbart ett sätt att göra hyresgästerna fattigare och fastighets- och hyresvärdar rikare.
Nu är ju bostadsbristen i Stockholm katastrofal och folk tvingas att betala en förmögenhet för att få tak över huvudet, men jag undrar var smärtgränsen går. 
 

Inga kommentarer: