måndag 27 februari 2012

Vad ska man tro?



Vädret är ett stående samtalsämne. Har man inget annat att säga kan man alltid prata om vädret. För det finns ju alltid nåt att klaga på. Skiner solen, ja, då blåser det för mycket. Regnar det, ja, då borde det snöa i stället.

Visst, vädret har betydelse. Vad man ska ta på sig, vad man ska göra eller inte. Överraskningar är inte populärt. Min pappa skulle alltid kolla väderleksprognoserna på tv. Och det kommer väl med åren. Man vill veta liksom. Gladast blir man om det är en stor sol över hela rutan. Men kan man lita på prognoserna?

De senaste somrarna tycks SMHI inte riktigt veta hur vädret skulle bli. De har till och med fått åthutningar för att prognoserna stämmer så dåligt. Och det kan inte vara lätt. Och man får väl ta det med en nypa salt. Ibland känns det ungefär som veckotidningarnas horoskop. Väljer man att tro vad som förutspås så stämmer det. Och nu tror prognosmakarna på en varm vår.

Men långtidsprognoser då? Kan man lita mer på dem än på när någon tysk gubbe spår väder i fisk?

Nja, jag väljer att inte ta långtidsprognoser riktigt på allvar. Det hinner ju blåsa många vindar så att säga. Och säger man att det kommer att bli varmare än normalt har man ju 50 % chans att det stämmer. Fast det vore ju roligt om åtminstone det stämmer, att det ska bli varmare än normalt i mars, april och maj. Men då blir väl sommaren kallare än normalt, och det vill vi väl inte.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: