måndag 13 september 2010

Växer hornen i pannan?


Tillhör du dem som skäller på andra bilförare när du kör bil? Tycker att alla beter sig som idioter och att du är bäst i trafiken? Inte så konstigt, för vi är bäst. Svenska bilförare alltså.

1,3 miljoner människor dör i trafiken och 50 miljoner skadas. Varje år. Bland unga är trafikolyckor den vanligaste dödsorsaken. FN vill vända den här utvecklingen och hoppas på hjälp från Sverige. Eftersom vi är så duktiga på att köra bil och framför allt är våra vägar säkra att köra på.

Inte för att jag begriper hur vi ska få afrikaner, asiater och sydamerikaner att köra bättre. Men det hela handlar om bälte, nykterhet och fart. Och sunt förnuft. Och om vägar naturligtvis. Och om andra oskyddade trafikanter inte minst. Hälften av alla som omkommer är fotgängare eller cyklister.

Är det förresten någon som kan gissa vad det är för sorts bil på bilden? Jag har hört att det finns de som vet vad det är för bil bara genom att titta på hur blinkerslampan ser ut.

Det är vi förresten rätt dåliga på. Att blinka. Och rondellkörning fungerar inte heller. Det är det nog bara jag som kan.


 

2 kommentarer:

Le Loup sa...

Hmm...Känns som en Saab?

Bitten sa...

No,no. Ingen Saab. Fast vi har en sån också.