tisdag 13 april 2010

Inte så lysande ändå

Det här med lågenergilampor verkar kanske smart vid första anblicken. Sparar 10 % mer el för vanliga hushåll än vanliga glödlampor, mindre elanvändning kräver mindre elproduktion, de räcker l0 gånger längre, men är tydligen hiskeligt farliga också. Man ska helst inte vistas för nära en lågenergilampa eftersom strålningen är högre, både de magnetiska och elektriska fälten kring lampan är högre än hos en vanlig glödlampa. Dessutom innehåller lågenergilampan kvicksilver, som inte är så bra för miljön. Och ganska dyra är de också.

Så om du ska ha lågenergilampor ska du inte använda dem som sänglampor eller som skrivbordslampa, exponeringen för lampornas elektromagnetiska fält kraftigt ju närmare man kommer. Den ultravioletta strålningen (!) kan orsaka hudrodnad om man är för nära. Vad lågenergilamporna har för påverkan på hälsan på lång sikt vet man inte.

Men ändå är det lågenergilampor som gäller hädanefter och vi får väl leva med strålningen. Om vi inte vill flytta långt ut i skogen och avstå från elektricitet förstås.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Urban sa...

Strålningen är en del av det hela. Kvicksilvret i lågenergilamporna en en annan del. http://www.energimyndigheten.se/sv/Energifakta/FAQ/Vad-ska-jag-gora-om-en-lagenergilampa-gar-sonder-hemma-/ Energimyndighetens råd - öppna fönster - lämna rummet och stäng dörrarna.
Sedan måste de lämnas in på kommunens återvinningstationer pga av kvicksilvret. Och de behållarna finns inte alltid i din närhet utan kan ligga ett par mil bort.
Men vad skall vi inte göra för att spara lite el i klimathotets namn?
Att sedan vi sedan i praktiken kommer öka kvicksilvret i naturen är en annan sak.