söndag 27 december 2009

Fråga först

Att vara handledare för läkarstudenter är nog inte så lätt. Det finns ibland inget annat sätt att lära sig än att känna på riktiga människor, undersöka sjuka halsar, titta i onda öron eller klämma på ömma magar. Hur ska de annars lära sig?

För att lära sig om kvinnosjukdomar finns det heller inget annat sätt än att vara med och undersöka. Visst kan man läsa i böcker, men det går naturligtvis inte att jämföra med att undersöka en kvinna. Men underlivet är ju det privataste vi har och det är helt oacceptabelt att sjukhusen och läkare smyger med att läkarstuderande är med och klämmer och känner i underlivet vid operationer där kvinnan är sövd och inte ens tillfrågats. Hur svårt kan det vara att fråga patienterna innan ingreppet om det är okej att läkarstuderande är med? Det är väl det minsta man kan begära.

Jag tror ändå att de flesta skulle säga ja, för många förstår nog att chansen att få träffa en erfaren läkare i framtiden är att låta studerande lära sig så mycket som möjligt. Jag håller med etikexperten om att skulle man ställa frågan: ”Vill du att läkarna ska vara mindre skickliga i framtiden?” skulle nog ingen säga nej. Även om det gäller gynekologi.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: