torsdag 19 november 2009

SD ökar igen

Som många andra funderar jag ju också på hur det är möjligt att Sverigedemokraterna (SD) skulle få 7,2 % av väljarsympatierna om det vore val i dag, enligt en undersökning som är gjord av Sentio Research (5,8 % enligt Sifo). SD:s resultat motsvarar 26 mandat i riksdagen och de mandaten skulle de i så fall ta både från de borgerliga och de röd-gröna.

Jag tror att svenska folket är trötta på att välfärden nedmonteras hela tiden. Folk är trötta på att våra partier gynnar de rika och storkapitalet genom privatiseringar, tar bort skatter för rika och storföretagen, försämrar levnadsvillkoren för fattiga med sämre a-kassa, sjukpenningsvillkor och andra stöd. I stället för att inse att det är den borgerliga regeringens fel att de allra flesta fått det sämre ser man i SD en möjlighet att ta avstånd från den gängse partipolitiken, ser möjlighet att haka på en ny trend där man skyller misären på invandrings- och flyktingpolitiken. Människor är rädda att de ska få det ännu sämre och ser därför SD som en räddningsplanka. De tror att om vi knuffar ut gökungarna ur boet så kan vi bara få det bättre.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

bloggare på icedaniel.se sa...

Tack för en bra blogg ! En faktor kan också vara att SD har tagit patent på att vara Sveriges enda EU- kritiska parti. Nu när V och MP har bytt åsikt för att passa in bland de rödgröna.

Kollegan K sa...

Nazisterna växte sig också stora i missnöjestider....När folk är missnöjda med samhället växer sig hatet och man letar efter syndabockar och kräver hårdare åtgärder.

Unknown sa...

Nej jag tror Svenskarna har tröttnat på att Sverige inte är svensk längre?. Alla dessa regeringspolitiker är så invandrarvänliga. Jag vill att Sverige ska ha kvar sin svenska kultur och inte bli ett samhälle av mångkultur :(. Jag ser kritiskt på SD när det gäller många frågor dock inte invandrarpolitiken.