måndag 7 september 2009

Värdefulla råd

En lite rolig bok, eller snarare ett häfte, som vi hittade i mina föräldrars bokhylla är "2 000 värdefulla råd i olika ämnen som ofta ej kunna värderas i pengar." Den tunna boken som innehåller alla råd kostade 2 kronor och är tryckt 1947.  "Svenska husmödrar, in- och utländska läkare m fl ha gett upphov till i denna bok återgivna råd." I boken kan man läsa följande:
"I nya strumpor är det klokt att på avigsidan tråckla fast en bit gasbinda vid häl och tå. Strumporna hålla då mycket längre." Bra knep, eller hur?
"Tvätta er inte efter solbad: då tvättas B-vitaminet bort!" Ingen hade hört talas om hudcancer i alla fall och baddräkterna var väl inte så minimala direkt.
"Varma barntröjor göras billigt av slitna herrkalsonger om dessa äro av god kvalitet. Övre delen användes till fram- och bakstycken och benen till ärmar." Men, stackars barn!
Om jag har tråkigt kan jag i alla fall få mig ett gott skratt när jag läser om olika medel mot vägglöss, hur rågmjölskakorna blir vackert blanka, hur näsblödning ska stoppas ("stoppa in en bit vanligt kökspapper i näsan") och hur man rengör mjuka mattor med hjälp av kvillajabark.
Tur att jag inte var husmor på 1940-talet!
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: