fredag 25 september 2009

Fy, så ruttet!



K skulle plocka om i frysen härom dagen och glömde då en burk med fryst kött, tilltagat och jättegott, ovanpå frysen. För ungeför 10 minuter sedan upptäckte han burken. Gissa om det luktade ruttet!

Lika ruttet är det att sälja konserverat kött, som är 27 år gammalt. Meningen var Svenska staten skulle avveckla sitt beredskapslager av köttkonserver och Jordbruksverket sålde det vidare till ett handelsbolag. Villkoret var att köttet bara fick säljas utanför EU eftersom det inte fick säljas inom EU(!), varken som livsmedel eller djurfoder. Trots det har köttet alltså dykt upp i Polen, både som skolmat och på restauranger. Minst två lastbilslaster med köttfärsmix exporterades så sent som i höstas från Sverige till en importör i Polen och en följesedel anger produktionsdatum 1982–1990. Dessutom säljs en svensk köttkonserv som är tillverkad mellan 1986 och 1993 i Polen.

Även om köttet är konserverat, så är det i olika skeden av förruttnelse. Hållbarheten är satt till 10 år, och jag vet att jag  inte skulle vilja äta så gammalt kött och ännu mindre kött som är 27 år gammalt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Red sa...

Så här kan man också se det:
En enastående prestation av vårt försvar. Tänka att kunna sälja 27 år gammalt kött - vilken bedrift!