måndag 10 augusti 2009

Paj med vinbär

Här kommer det utlovade receptet på denna goda paj.

Knäckig kolapaj med röda vinbär

8 port, 2 tim

3-4 dl röda vinbär
Deg:
125 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
Kolasås:
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker
50 g smör

Smält smöret och blanda med socker och havregryn.
Rör ner mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i smord pajform med löstagbara kanter, ungefär 22 cm.
Ställ in i kylen en stund. Grädda i 200 °C i 10-15 min.
Koka ihop grädde, sirap, socker och salt till kolasåsen, låt koka 15-30 min.
Prova en droppe i kallt vatten, kolan ska vara mjuk men inte flyta ut.
Rör ner vaniljsocker och smör. Låt svalna.
Fyll pajskalet med kolasåsen. Ställ in i kylen minst 1 tim.
Lägg på bären precis innan serveringen.

1 kommentar:

Knaada sa...

Jaha, å jag som precis har bestämt mig för att småpippisarna ska få äta mina vinbär... Kanske ska jag rädda ett par ändå, det där lät gott.