söndag 21 juni 2009

Tjockisens söndagstankar


Det har aldrig funnits fler hungrande och svältande i världen än nu. Var sjätte människa på jorden, drygt en miljard, svälter eller lider brist på mat. Det är fler än någonsin tidigare. Den globala ekonomiska krisen driver 100 miljoner personer ut i fattigdom och kronisk hunger! Att vara hungrig hjälper ju inte precis att behålla freden i världen. Alla vet ju hur grinig och irriterad man blir om man inte får mat på hela dagen. Blodsockervärdet sjunker, yrseln slår till och man skulle kunna slå ihjäl människor på sin jakt på mat, bara för att man är så förvirrad. Hur känns det då inte att ständigt vara undernärd? Det känns som om det är bråttom att få fram ett samförstånd när det gäller att snabbt och fullständigt utrota hungern. FAO, FN:s fackorgan för livsmedels- och jordbruksfrågor, säger att det kommer att krävas omfattande och uthålliga hjälpaktioner för att man ska nå FN:s millenniemål att halvera antalet hungrande människor till under 420 miljoner(!) fram till år 2015.

Samtidigt skriker tidningarna ut att människor och särskilt kändisar kämpar mot sin övervikt och gått ner i vikt. Sven Melander var så otroligt duktig, han gick ner 25 kg på tre månader och Anna Book har blivit 33,5 kg lättare och kan nu leka med sina barn. De har aldrig behövt svälta i ordets rätta bemärkelse. Här i västvärlden är det största bekymret vad vi ska äta till mat och att vi äter alldeles för mycket.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Helt galet, naturligtvis, hur resurserna fördelas.

Anonym sa...

För det första äter vi mindre idag än för, t.ex, 100 år sedan. Anledningnen till att folk går upp i vikt är inte för att vi äter mer utan för att vi rör oss E X T R E M T mycket mindre idag än tidigare.