lördag 21 mars 2009

Vad tjänar man på detta?


Att fuska är oetiskt och orättvist. Att försöka få pengar fast man inte är berättigad till dem är fel. För att stävja fusket och spara pengar infördes nya VAB-regler 1 juli förra året. Numera måste föräldrarna ha ett intyg från dagis eller förskola på att barnen inte varit där de dagar föräldrarna vill VAB:a. Mycket krångligt för personalen på dagis och förskola, för Försäkringskassans personal och för föräldrarna, som får vänta längre på pengarna eftersom handläggningstiderna har ökat.

Försäkringskassans siffror visar att effekten av åtgärden har uteblivit. Föräldrar har varit mer hemma med sjuka barn i februari i år än februari förra året. Man tar inte ut färre dagar heller. Däremot har merarbetet och kostnaderna ökat. Föräldrarna missar ofta att skicka med intyget till försäkran om VAB och måste få en påminnelse. Riksdagens utredningstjänst har räknat ut att bara portokostnaden för det nya systemet går på nära 10 miljoner kronor varje år och Försäkringskassan har uppskattat att det nya systemet kostar totalt ungefär 40 miljoner årligen.

Allt detta krångel och slöseri med pengar och resurser för att några föräldrar fuskar med VAB-dagarna. Jag tycker det verkar som förlusten är större än vinsten. Men det är ju klart, man ska banne mig lära föräldrar att inte fuska med VAB-dagarna! Kosta vad det kosta vill. Jag tror ändå att det är lika många (eller få) föräldrar som fuskar, det finns alltid andra sätt för dem som verkligen är ute efter att luras på pengar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: