måndag 16 mars 2009

Stackars bebisar


Jag tycker det låter lite väl hysteriskt när föräldrarna tycker att deras bebis måste gå på gym för att inte halka efter i utvecklingen gentemot andra bebisar. Men hallå, vem har kommit att barn blir näst intill efterblivna om de inte stimuleras hela tiden med en massa aktiviteter som de ändå inte förstår innebörden av? Jag skulle tro att dessa barn får magsår innan de ens fyllt två, för att deras föräldrar hela tiden jagar aktiviteter så barnen inte får tråkigt. Jag tror snarare att det är föräldrarna som är oroliga och hyperaktiva och blir galna om det inte händer något, hela tiden. Och vart har glädjen att bara finnas till med sina barn tagit vägen? Varför tycker många föräldrar att det är tråkigt att vara föräldralediga och vara hemma med sina barn? Jo, därför att de är så vana att ha sina dagar uppbokade med jobb och möten så de blir helt enkelt rastlösa av att "bara" vara hemma med de små. Jag tror inte det är bebisarna som behöver aktiveras, det är deras föräldrar som är så vana att hela tiden vara på språng som de skapar detta behov av bebisaktiviteter. Förr i tiden, när jag var föräldraledig och barnen var små gjorde det inget om inte alla veckans dagar var uppbokade med aktiviteter. Vi kunde ta det lugnt och bara vara tillsammans utan att göra en massa saker. Det kunde räcka att bara läsa en bok eller titta i fönstret på fåglarna. Och inte halkade mina barn efter i utvecklingen för det, tvärtom har de klarat sig galant hittills i livet, utan babygym, babyyoga, babysalsa eller babyteater.

Jag vet att det är många föräldrar som försvarar sitt superstressade bebisaktivetsliv med att barnen tycker att det är så roligt. Det är väl klart att de tycker det. Ett tag i alla fall. Tills de inte orkar mer och stupar när de är fem år för att deras liv är för aktivt. De barnen kommer inte heller att klara av att bara göra ingenting, de kommer att bli helt hysteriska om de får en timme "över" på dagen som inte är uppbokad. Precis som sina föräldrar. Och i tusentals år har faktiskt bebisar lärt sig allt de behöver kunna ändå, utan att ens ha tagit en enda teaterlektion.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kloka ord.

Vi tar upp ditt inlägg i vår blogg idag

/Bloggtipsarna

Anonym sa...

personligen så tror jag att alla hysteri med babyaktivitet skapar babystress bara + att det skapar dåligt samvete och stress hos föräldrarna som inte orkar vara med på allt.

jag tror på babysim, det är allt. inte ens nu tycker jag barnen ska ha för mkt aktiviteter. Melker har bollträning en gång i veckan, det räcker. Sedan tänkte jag att de ska få börja på simskola till hösten, eller iaf Benji. Melker kan simma, om än hundsim. /K

stefanbergmark.se sa...

Hej Bitten!

Jag är frilansjournalist och jobbar bl.a med Babyvärlden. Kan du maila mig på stefan.bergmark@gmail.com så vore jag tacksam.

/Stefan.