söndag 29 mars 2009

Jag blir förvånad


Sverigedemokraterna har under senaste året försökt bli av med stämpeln att partiet är främlingsfientligt och rasistiskt. En granskning som SR:s P1-program Kaliber har gjort visar att rasistiska åsikter finns hos flera förtroendevalda i partiet. Vid en tredjedel av de 30-tal möten Kaliber deltog i förekom rasistiska eller främlingsfientliga uttalanden.

Ingen höjer ens på ögonbrynen när de får höra att det finns rasister i SD, men jag blir jätteförvånad, eftersom SD hela tiden har hävdat att det inte är något rasistiskt parti. När jag har gått på om att SD är rasistiska har jag har fått kommentarer som att SD står för en öppen svenskhet som bygger främst på kultur, inte etnicitet, och har en betydande andel väljare och politiker med invandrarbakgrund. Hur de nu kan ha det, förstår inte folk bättre?

En annan säger att SD tar bestämt avstånd ifrån rasism och en tredje att SD anser att alla människor har lika värde och att detta värde är och måste vara okränkbart.

Här är några kommentarer jag fått, läs och begrunda:

"Vi tar bestämt avstånd ifrån rasism, och anser att alla människor har lika värde."

"Som nationalister menar vi att varje folk har rätt till autonomi och till överlevnad som folk. Alla människor har lika värde."

"Helt central för oss är också FN:s deklaration om de mänskliga fri- och rättigheterna. Partiet tar starkt avstånd ifrån diskriminering av människor på grundval av kön, religiös och politisk tillhörighet eller etnisk bakgrund."

Detta låter väldigt fint, men nu vet vi ju alltså att detta inte efterlevs i partiet.

Jag har också fått kommentar att det vore klädsamt om jag läste på lite och talade sanning. Jag tycker det vore klädsamt om Sverigedemokraterna i så fall också talade sanning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

9 kommentarer:

Tomas sa...

Jag gillade din slutkläm om att det ore bra om de också talade sanning :-D

Anonym sa...

Tanken har inte slagit dig att man kanske skulle hittat snaskigheter av värre kaliber OM man granskat de nuvarande riksdagspartierna på samma sätt?

90-100 timmars smyginspelningar under oerhört tveksamma förhållanden, där människor bedragits med falsk vänskap, ungdomars privatliv har kränkts (läs vad FN's barnkonvention säger om det), m.m, gav här ca 1 minut att presentera där något återfanns som uppfyllde målet, d.v.s. att hitta något som kunde hänföras till "rasism".

Du behöver inte stödja SD, men ett uns av kritik mot de statliga uppfattningsspådyvlarna hade verkligen inte skadat.

Anonym sa...

Radioprogrammet Kaliber är bara trovärdigt om de undersöker alla politiska partiers möten eller privata fester och jämför. Tänk Janne Josefssons valstugereportage utvidgat : )
Vad skulle komma fram f ö med dold kamera i moskeer, synagogor, kyrkor och på SVT och SR och våldsgrupper som AFA? Sveriges radio och Kaliber vill bara hänga ut vissa.

För övrigt i Sverige har tyvärr invandringsfrågor styrts att bli tabu om de inte belyses rätt. I USA är ämnet sex mycket tabu och i Iran att vara icke rättrogen muslim.
SVT och SR ska sluta kalla sig fri media. Det finns en övervikt av vänsterjournalister där. Bolaget är också ett arv av politiskt (s)tyrd media och har tydligt färgat all media i vårt land.
Att ha olika åsikter om invandring och att belysa svårigheter med svensk invandringspolitik är helt fel i Sverige. Jag har aldrig sett ett reportage där Sverigedemokraterna själva får ge svar på frågor och påståenden förresten.
Ordet främlingsfientlig som antagligen en politiker myntat används för att stoppa kritik. Och ordet rasist har förlorat sin betydelse i Sverige p g a missbruk av ordet. Vad nytt Kaliber i journalistiskt grepp? Unga går inte på ensidig journalistik; vi lever i verkligheten 2009 med fri media på Internet och kan bilda en uppfattning genom flera kanaler.

Thomas

Anonym sa...

SD´s politik måste granskas och bekämpas. Deras syn och uttalanden vittnar om att de inte anser att alla människor är lika mycket värda. Besvärande för en demokrati som Sverige.

Karin Berg sa...

Bra inlägg!

Anonym sa...

Man kan inte sätta en likhetsstämpel mellan rasism och främlingsfientlighet. Det är två helt skilda begrepp som har sin grund i två olika uppfattningar. Det vore också bättre att idag tala om främlingsreservation hos en majoritet av Sveriges befolkning.

Anonym sa...

Man får höra en hel del dumheter oavsett vilket parti man rör sig inom. Jag är inte medlem i SD utan i M. Var på en konferens i partiets regi för ett tag sedan och förde då ett samtal med en medlem i partiet. Notera att detta bara var en medlem som inte har några förtroendeuppdrag för partiet.

Under diskussionen säger han att demokrati inte fungerar och att det ideala vore om en upplyst aristokrati styrde landet. Det är såklart en jävligt konstig åsikt som står helt i strid med moderaternas partiprogram och vad majoriteten medlemmar tycker. Man kan inte ta ett sådant knäppt uttalande som en enskild medlem gör på en middag och säga att Moderaterna är ett antidemokratiskt parti.

Jag kan säga som så att varje parti dras med sin beskärda del kufar. Ofta låter man dessa hållas och få stå kvar som medlemmar. Däremot är partierna självsanerande på det viset att kufarna inte ges några förtroendeuppdrag och tillåts påverka den förda politiken.

Sen om de vill komma på möten och äta en bit mat så må det vara. Det är väl på samma sätt som i alla sociala sammanhang. Jag kastar inte ut någon från en privat middag om den personen säger knasiga saker. Man kan säga emot denne eller bara strunta i det. Det är inte alltid det bästa att ta en konflikt och börja ställa till med scener tror jag. Man kan väl istället om något verkligen upprör en ta upp saken mellan fyra ögon. Det tror jag faktiskt är bättre.

Ulrica sa...

Så bra att du också tar upp detta brännheta ämne som alltid genererar inövade svar från sd:s propagandamaskin. Fortfaranade är det så (enligt ett frågeformulär som sd själva svart på) att många är emot utlandsadoption, är för dödsstraff, vill utvisa araber och mycket mer. Jag hoppas debatten snart tar fartordentligt och att de inte fåt en chans att komma in i riksdagen.

Anonym sa...

.....Bättre att SD kommer in i Riksdagen än att det senare i ett alltmer akut läge kommer in något
ännu värre.

Alltså - SD:are är något klumpiga
som många Demokrater ofta är

Nazister och liknande är oftast mera slipade och INTE klumpiga,
men betydligt farligare.......