fredag 20 februari 2009

Plötsligt händer det


Socialminister Göran Hägglund presenterar fjärde steget i regeringens apoteksreform, nämligen att läkemedel som nu säljs av apoteksombuden från den 1 november ska kunna köpas i vanliga affärer. Det innebär att man kan köpa huvudvärkstabletter på macken eller ICA, att man inte behöver vänta tills apoteket öppnar klockan nio, utan kan få tag i piller mot migrän även på söndagmorgonen klockan sju. Såklart föreslås att läkemedlen ska vara åtskilda från andra varor och att en 18-årsgräns införs för att få handla.

Vad jag förstår är svenska folket indelat i två läger i den här frågan. Dels de vanliga användarna, som tar en huvudvärkstablett ibland och febernedsättande vid influensa, och dels de som missbrukar eller har missbrukat receptfria värktabletter. De sistnämnda vill att apoteket ska ha kvar monopolet så att det inte ska bli så lätt att få tag i tabletterna. Det är som att släppa alkoholen fri, om den såldes i mataffärer i stället för på systemet skulle vi få fler alkoholister, menar de.

I stället kanske vi skulle fundera på varför någon börjar missbruka till exempel Alvedon för att skada sig själv. Om någon mår så dåligt tror jag inte det hjälper att sälja receptfria läkemedel bara på apoteket. Där finns det väl ingen begränsning hur många askar man får köpa av olika receptfria läkemedel och någon kan väl köpa på sig massor med tabletter på en gång.

Jag tror att det finns fördelar att sälja receptfria läkemedel värktabletter och nässpray på fler ställen än apoteket. Dels behöver man inte bege sig så långt, mataffärer finns ju ofta på gångavstånd i närområdet, medan det kan vara långt till närmaste apotek. Om man inte har någon bil är det inte så kul att sitta på en buss och skumpa fram och tillbaka till apoteket med plötsligt påkommen huvudvärk bara för att köpa en ask Alvedon.

En del befarar ändå att apoteket skulle förlora sin status och inte längre anses vara specialister på mediciner och dess verkan och biverkningar, men jag tror ändå att apotekets monopol måste behållas för de receptbelagda läkemedlen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Mikkan sa...

Jag håller med dig! Det som är receptfritt idag på apoteket kan ju alla handla så mycket de vill av - t o m barn, så det finns nog inga särskilda risker till missbruk, överdoseringar. Bara fördelar för alla som sitter där på kvällen och inser att de behöver både alvedon och nässpray för att kunna sova ok.. :)