lördag 28 februari 2009

Lågprisflyget är obekvämt och inte så billigt som man tror


Att resa är trevligt. Men det ska vara bekvämt att resa, det ska inte kännas som något nödvändigt ont för att ta sig från en plats till en annan. Och när snålheten bedrar visheten får kroppen lida. Ryanairs vd har meddelat att man kan komma att ta betalt från passagerare som behöver gå på toaletten under flygning. Jag är inte förvånad att det kommit ett sånt förslag, men hur långt kan man gå för att få så lågt pris som möjligt. Ryanair tror dessutom att de är ett lågprisbolag, men skenet bedrar. De är helt enkelt dumsnåla. Visserligen kan man få en flygbiljett för under hundralappen till många resmål, men alla avgifter som tillkommer gör att flygresan inte blir mer än ett par hundralappar billigare än om man reser med t ex SAS. Med bl a incheckningsavgift för bagaget, hutlösa priser för förtäring på planet, flygplatsskatter och långa och dyra transferesor med tåg in till storstäderna blir inte en resa med Ryanair så mycket billigare. Dessutom råder djungelns lag vid ombordstigning på planet, först till kvarn gäller om ett sällskap på tre överhuvudtaget ska få sitta tillsammans, eftersom det s k lågprisbolaget aldrig har haft råd att låta personalen boka plats åt varje passagerare. Incheckningsdiskarna är snart ett minne blott. På så sätt vill man tvinga alla passagerare att checka in via internet.

Jag tror att åtminstone vi aldrig mer kommer att resa med Ryanair. Jag tycker att de som jobbar med att ta passagerare över hela världen ska inrikta sig på att vara ett serviceföretag i stället för att jaga kronor och ören och göra det näst intill omöjligt att få en trevlig flygtur. Jag blir sur när en resa för 99 kronor till Rom visar sig kosta lika mycket som en bekväm, trevlig och lugn resa med SAS, där man kan få checka in sitt bagage med personlig service - utan avgifter, gå på toaletten på planet utan att betala (vem har förresten mynt i dessa kontokorts dagar, i synnerhet när man flyger och all metall tjuter i flyplatsens säkerhetskontroll?), man får veta innan ombordstigning var man ska sitta och slipper stressen med att köa för att få en bra plats.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Morfar Lasse sa...

Jag bor i Spanien och har möjligheten att resa "Ryan". Men det är helt ointressant och kolosalt dyrt. Anledningen är att de landar på en helt stängd flygplats vid midnatt. Inga bussar, inga taxi och framför allt helt omöjligt få tag i en hyrbil.

Ska de nu ta betalt för besöken, får de lov att betraktas som "skitdyra"!