lördag 6 december 2008

Överdriven överdrift


Journalister har en viss förmåga att ibland skriva om sånt som de egentligen inte vet så mycket om och får det att låta som om det är dödsallvarligt. Jag undrar om Anna på Aftonbladet vet hur det brukar gå till när människor skadar sig, blir opererade och liggande på sjukhus. Med oerhörd dramatik återger hon hur det gick till när tv-profilen Suzanne Sjögren akutopererades efter att ha fallit på sin innergård när hon skulle slänga sopor. Suzanne slog i knäskålen så den delades och akutopererades natten till fredag. Hennes man säger att hon inte kan prata av allt morfin och att hon ska få ligga i sängen med benet rakt upp i luften(??!!). Hon ska vara kvar på sjukhuset och en vecka och han får ta hand om deras åtta månader gamla dotter.

Detta låter oerhört dramatiskt. Det är dock en del märkliga saker som jag hakar upp mig på. För det första är det väl klart att man opererar en fraktur akut, om inte svullnaden gör så att man måste vänta till den gått ner. Jag tycker det låter väldigt märkligt om hon ska ligga i sängen med benet rakt upp i luften, och undrar om det verkligen är så bra. Och ta hand om dottern kan hon definitivt inte när hon måste ligga till sängs med benet rakt upp och bli kvar på sjukhuset i en vecka, så det är väl klart att pappan till barnet får göra det nu.

En annan gång läste jag i någon skvallertidning om en ishockeyspelare som skadat sig i en match. Där skrev journalisten att de var osäkra på om spelaren skulle få amputera benet eller inte. Oerhört dramatiskt. När man fortsatte läsa visade det sig att ishockeyspelaren skadat en menisk i knäet och fick genomgå en artroskopi (titthålsoperation) i knäet för att fixa menisken. Jag har då aldrig hört talas om någon som har fått amputera benet för en simpel meniskskada. Klart överdrivet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: