måndag 29 december 2008

Pensionär vid 72


Nu föreslår kristdemokraterna att den som vill ska få arbeta till 72 års ålder. Äldreminister Maria Larsson säger att vi inte har råd att tappa den höga kompetens som de äldre står för, fler måste arbeta lägre för annars klarar vi inte framtidens välfärd. Vad konstigt då att en 55-åring som söker samma jobb som en 25-åring inte får det, för då är vederbörande plötsligt för gammal och man måste ta tillvara den yngres framåtanda och vilja att arbeta.

För att locka fler att arbeta till 72 års ålder föreslår Maria Larsson en radda morötter. Den som har fyllt 61 år ha rätt att gå ner till deltid och kunna trappa ner arbetstiden successivt. Man ska som 55-åring erbjudas tjänstledigt om man vill prova på ett nytt arbete. Om det nu finns något annat arbete för en som är 55+.

Jag tror att dessa personer som föreslår att pensionsåldern ska höjas till 72 år själva är livrädda för att sluta jobba, att de egentligen inte behöver jobba så länge för att kunna leva på sin pension, som de flesta faktiskt måste, att de är rädda att inte vara "någon" när de slutar arbeta. De behöver inte skylla på att vi är som mest kreativa mellan 55 och 75 år. De flesta arbetare som slitit hela sitt liv med kroppsarbete orkar nog helt enkelt inte vara så kreativa eftersom kroppen är utsliten och hur gärna de än vill få högre pension genom att arbeta till 72 års ålder så är de nog helt enkelt för slitna för att ens orka tänka tanken. Ju tidigare man går i pension desto mindre pengar får man per månad och det gynnar ju inte vanliga arbetare precis. Sitter man bakom ett skrivbord finns nog krafterna kvar till 72-årsdagen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

..och jag vet knappt hur jag ska orka till 65..

jag tror oxå att de som kommer med sdn här förslag är sdn som har ekonomisk möjlighet att sluta jobba tidigare.

jag hoppas verkligen inte ett sånt här förslag går igenom.