lördag 8 november 2008

Satsa på sjukvården


Socialstyrelsens undersökningar inom slutenvården visar att kostnaderna för vårdskador är stora. Kostnaderna gå ju att mäta, men patienternas lidande är ju helt omöjligt att mäta på något sätt.

Jag tycker detta är hemskt, men vill ändå försvara sjukvården och påstå att alla inom vården för en kamp varje dag mot att ingen pat ska behöva lida. Med ständigt hot om nerdragningar, personalbrist, tidsbrist och med allt större flöde av patienter är det ett under att inte fler skadas. Läkarna springer ofta mellan avdelningen, operation och mottagningen där de har patienter som väntar. Till hjälp i vårdarbetet finns ju bl a sjuksköterskor, undersköterskor och sjukgymnaster, som alla inte bara vårdar patienterna utan också har mycket administrativt arbete att sköta, förutom allt som den administrativa personalen tar hand om. Vet egentligen folk hur mycket telefonsamtal, faxningar, diskussioner med kommunen om lämplig vårdform, samtal från anhöriga, vårplaneringar, provtagningar m m en sjuksköterska sköter varje dag? Jag tror inte det. Med den genomströmning av patienter på en vårdavdelning som är i dag är det inte så konstigt om alla inte kan ha full koll på allt, alltid. Varje dag spottas det fram enorma mängder labb-listor och provsvar. Men jag inte bara tror, utan vet, att alla gör så gott de kan, med de resurser som finns. Det pågår hela tiden ett arbete med att förbättra rutiner och jag lovar att vi inom vården gör allt för patienternas bästa, men trots allt är det människor som arbetar med människor och det arbetet är mycket mer komplext än någon annan kan föreställa sig.

I Stockholms läns landsting har en patientsäkerhetskommitté bildats med ledamöter som i huvudsak är chefsläkare från länets sjukhus och primärvård. De har tillsammans med ett företag utvecklat ett datasystem där allt registreras som gått snett eller riskerar att gå fel. Systemet är inte infört på alla enheter ännu men hittills har man fått in 10.000 avvikelserapporteringar. Det om något tyder ju på att det verkligen behöver läggas mer resurser på sjukvården. Och då inte i form av något nytt dyrt datasystem, utan på att utöka personalen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: