fredag 26 september 2008

FRA-lag à la regering


Statsminister Fredrik Reinfeldt och försvarsminister Sten Tolgfors meddelade vid en presskonferens i går kväll att regeringen tvingats göra om stora delar av FRA-lagen och göra den mer rättssäker. Alla 178 borgerliga riksdagsledamöter godkänner i och med detta FRA-lagen med 15 tillägg. Både Reinfeldt och Tolgfors lovar nu att risken för massavlyssning, som de för övrigt säger aldrig har funnits, definitivt är över.
De 15 punkter som lagen ändrats på innebär att FRA-lagen ändras i grunden. FRA ska inte få spana på trafik mellan medborgare i Sverige. Med den så kallade domstolens prövning ska det också bli möjligt att i efterhand granska FRA:s spaning och om man spanat på enskilda medborgare.

Naturligtvis slår sig nu regeringen för bröstet och tycker att de har gjort ett bra jobb, säger att de lyssnat på folket och gjort om lagen. I själva verket försöker de bara rädda sitt skinn inför valet, Fredrik Reinfeldt är övertygad om att valet kommer att handla om arbetslinjen och om oppositionens skattehöjningar i stället för sveket i FRA-frågan. Dessvärre är jag inte så värst övertygad och de stöter på patrull från bl a Vänsterpartiet som menar att detta handlar om en i princip helt ny lag och att det verkligen är anmärkningsvärt att man inte tillsatt en parlamentarisk utredning eller kommité.

De viktigaste förändringarna i förslaget innebär att endast regeringskansliet och försvarsmakten ska ha rätt att beställa signalspaning av FRA. Signalspaningen ska vara avgränsad till vissa trafikstråk (låter flummigt, finns det verkligen stråk?).
Det ska finnas en möjlighet för personer som har varit utsatta för signalspaning att få det prövat om den skett på felaktiga grunder (detta förutsätter väl att vederbörande vet om att spaning skett och i så fall när).

Regeringen Reinfeldt tror nog att de kan andas ut angående FRA-lagen, men det kommer nog att föras diskussioner länge än huruvida de gjort rätt eller inte.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: