måndag 11 augusti 2008

Att förbjuda det förbjudna


Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, ger Sverige på nöten i en rapport för att vi bryter mot FN:s konvention om etnisk diskriminering och därför bör förbjuda rasistiska organisationer som Nationalsocialistisk front (NSF) och Svenska motståndsrörelsen (SMR). De bör inte få propagera för och sprida sina rasistiska idéer för det strider mot konventionen. FN-förbundet vill ha en nationell strategi mot organiserad rasism.

Rapporten stöder sig på att antalet anmälda hatbrott har ökat men rättsväsenden har inte kunnat hantera ökningen. Polisen arbetar helt enkelt för dåligt och har för lite resurser, eftersom så få anmälningar leder till åtal. FN-förbundet föreslår att för att öka rättssäkerheten bör fler personer med utländsk bakgrund anställas inom rättsväsendet, så att personalen i högre grad speglar det svenska samhället. Men vad hjälper det när polisen inte har resurser att utreda och så få anmälningar leder till åtal?

Nu tror inte jag att ett förbud mot rasistiska organisationer löser våra problem. Rasism har alltid funnits och kommer säkert alltid att finnas så länge det finns människor på jorden. Om en organiserad rasistisk rörelse förbjuds så föds det alltid en ny, om inte två nya. Förbud mot rasism är lika med ett förbud mot lagen om yttrande- och åsiktsfrihet, alla har rätt att tycka vad som helst än så länge i Sverige, även om det är väldigt provokativa åsikter. Däremot tycker jag att polisen måste få mer och bättre resurser att utreda hatbrotten i samhället och det är ju minst sagt konstigt att anslagen i stället har minskat. För att motverka rasism behövs information och upplysning, det hjälper nog tyvärr inte med förbud, jag tror inte att det är rätt väg att gå.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: