onsdag 11 juni 2008

Stressen suger musten ur mig

Just nu tycker jag att Dan Hasson är verkar vara en riktigt trevlig kille. Han forskar om stress på Karolinska Institutet i Solna och han hävdar att vi behöver ett visst mått av stress för att uppleva livskvalitet. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Dan Hasson anser att stress handlar om ett positivt livstempo som gör att vi slipper känna leda och understimulans och han visar i sin avhandling att lagom mycket stress också förbättrar hälsan och prestationsförmågan samt stärker kroppen.
Det svåra är att ha kontroll så det inte går överstyr. Man måste också lära sig att varva ner emellanåt. Det gäller alltså att hålla allt på en lagom nivå och det är inte det lättaste. Man ska också berömma och belöna sig själv när man varit duktig och tycka att man gjort ett bra jobb. Om du tycker att din chef är pest och pina ska du tänka att det är chefen som är störd och inte du.

Jag ska tänka på det i morgon när jag sitter där med femtioelva diktat som ska skrivas på samma gång och helst i går, när telefonen ringer mest hela tiden och jag får ta av och på hörlurarna stup i kvarten, när det kommer in sköterskor som behöver låna journaler som jag just burit ner till mottagningen och som jag får springa och hämta igen, när det plötsligt är dags att gå hem och jag inte har hunnit färdigt det jag hade tänkt göra i dag.

Då ska jag sätta mig ner och andas lugnt.

"Om man försöker hetsa mig säger jag alltid: Jag har bara två hastigheter och den andra är långsammare." (Glenn Ford)

Inga kommentarer: