måndag 12 maj 2008

Bruna livsmedel gör dig gammal


Nu orkar jag inte med fler varningar om vad vi ska äta eller inte äta. Nu varnas vi för att äta bruna livsmedel. Vad är då bruna livsmedel? Jo, det är de är bruna, brända eller mjölkbaserade livsmedlen som mjölk, stekta hamburgare och kinesisk soja. Ju brunare och sötare mat, desto skadligare. AGE kallas den substans som man misstänker ligger bakom en del kroniska sjukdomar. AGE bildas när sockerarter och äggviteämnen förenas vid högre temperatur och finns i bruna livsmedel. Det elaka ämnet samlas i kroppens vävnader och försvagar muskler och blodkärl genom inflammation. För att minska halten av AGE-föreningar i kroppen ska man äta frukt, grönsaker och dricka rödvin som alla är fulla(!) med antioxidanter.

Det som man bör du undvika är bl a rostat bröd, knäckebröd, skorpor, kakor, mörka läskedrycker, mörkt öl, kaffe (mörkrostat) kinesisk soja, balsamvinäger, rostade jordnötter, ugnstekt kött och fisk, ost- och mjölkrika produkter, glass och babymat(?).

Allt detta är väl inte nödvändigt att äta, men en del kan man ju inte avstå ifrån. Vem vill inte ha en knäckemacka med ost ibland? Mörkt öl och rostade jordnötter slinker väl också lätt ner och glass är ju inte så dumt.

I stället bör man äta bl a körsbär, chilipeppar, kål, broccoli, sojabönor, gurkmeja(?), grönt te, yerbamate (en sydamerikansk växt), rabarber, äpple, lök, citrusfrukter och rödvin.

Ja, inte vet jag om jag skulle vilja äta chilipeppar, gurkmeja och rabarber till rödvinet på fredagskvällen, men det skulle väl i alla fall vara nyttigt enligt vissa.

Inga kommentarer: